piatok 4. mája 2012

Knižné trailery včera a dnes

O traileroch na knihy sa hovorí už dlhšie. Ja som o nich písal v Rogerlande v niektorej z posledných Fantázií. Za tie dva roky sa však toho trocha zmenilo. Pár vecí ubudlo, pár (aj u nás) pribudlo. A je dosť možné, že viacerí z vás to vtedy nečítali.

Knižné trailery nie sú novinkou, vlastne majú desať rokov. Prvý uviedla firma Circle of Seven Productions (COS) v roku 2002 a jej šéfka Shelia Clover Englishová si dala označenie “book trailer” aj patentovať. Bol na paranormálnu romancu Dark Symphony autorky Christine Feehanovej. Román je desiatym v sérii “The Carpathian novels” o tajnej nadprirodzenej rase Karpatiánov. Autorka začala ságu vydávať v roku 1999 a za štyri roky do vydania “Dark Symphony” stihla spomínaných úctyhodných desať dielov. V septembri tohto roka vyjde dvadsiaty tretí. Freehanová nie je neznáma ani u nás, v češtine jej vyšli štyri diely série o sestrách Dreakeových. 

Späť ku trailerom. Od prezentácie tohto prvého na knižnom veľtrhu v kalifornskom Shreveporte ich vzniklo veľké množstvo. Snažia sa nimi prezentovať aj noví autori, no vydavateľstvá do nich tlačia hlavne veľké hviezdy. Žánrovo zoradené ich nájdete na stránkach Trailer Spy a Bookcaster.
Ako som spomínal už vo Fantázii, udeľujú sa za ne aj ceny. Kirkus bohužiaľ Book Video Awards zorganizoval iba v roku 2010. Stále funguje ocenenie Trailie Award školského časopisu School Library Journal, ktoré sa udeľuje v kategóriách vytvorené autorom/vydavateľom, vytvorené študentom a vytvorené knihovníkom. Najdôležitejšie ceny, zatiaľ dvojročné a vlastne nástupca Kirkosovych, sú Moby Awards. Udeľujú sa okrem hlavných kategórii (trailer ako umelecké dielo, najlepší trailer veľkého a najlepší trailer malého vydavateľstva) aj v obskurnejších ako “Most Monkey Sex” či “Most Angelic Angel Falling to Earth”. Nechýbajú ani “ceny” pre najhoršie trailery a špeciálna “conflict awards”, keď je trailer oveľa lepší ako knižka.

Základným zdrojom knižných trailerov je samozrejme Youtube. Nájdete tu aj pár kanálov na ne špecializovaných - či už oficiálny od COS, no výborný je aj od stránky Book Trailers for All . Na tejto stránke samotnej sú trailery rozdelené podľa veku cieľovej skupiny, no nájdete tam aj množstvo zdrojov pre ich tvorbu. Nechýba ani niekoľko videí na najnovší (nielen) knižný fenomén "The Hunger Games". 

U nás bolo prvým knižným tralerom  video na knihu “Ostrov nekonečných lások” Kubánky Daíny Chavianovej, podľa Wikipédie jednej z troch najdôležitejších sci-fi a fantasy autorek píšúcich po španielsky. Aj prvou slovenskou knihou, pýšiacou sa trailerom, bola pre našu SF komunitu málo známa fantastika - poetická fantasy katolíckeho kňaza Vladimíra Štefaniča “Priatelia čarovnej vŕby” z roku 2009, prvá časť trilógie “Kráľovná z Tammiru” (zvyšné dva diely vyšli o rok neskôr v jednej knihe, tiež vo vydavateľstvo Don Bosco). No a potom už prišiel Juraj Čerbvenák s trailerom k prvému dobrodružstvu kapitána Báthoryho "Strážcovia Varadína" v češtine, čim spropagoval knižné trailery medzi nami. Na blogu Mediatory podrobne píše o jeho vzniku autor Štěpán Čermák. 

Za posledné dva roky sa počet trailerov v našej SF komunite násobí. Dva má Dušan Fabian - na humornú zombíčtinu “Živého mě nedostanou!” aj na najnovšiu zvierku “Odbila 13. hodina”. Jozefovi Karikovi na román “V tieni mafie” vytvorila blogerka Anita “Riddick” Čižmáriková hneď dva trailery - a napísala o tom pekný článoček. No a najčerstvejší knižný trailer je na antológiu slovenského hororu “Farby strachu”, ktorú som zopstavil spolu s Petrom Uličným. Trailer je dielo Ivana Harmana zo žilinského vydavateľstva Artis Omnis.

(Ak sa vám trailer páčil, tu nájdete vyše dvadsať minútovú diskusiu s niektorými autormi z knihy)

Na záver trocha k otázke, či majú takéto trailery aj iný ako umelecký význam. Ich efektivitu Wall Street Journal ešte v roku 2009 veľmi podceňoval. The Book Publicity Blog už ale v tom čase priznával aj pozitívne výsledky. Najnovší komplexný pohľad, ktorý pripravila stránka Publishing Perspectives, vyzdvihuje dôležitosť vizuálnej a obsahovej úrovne traileru a pridáva výborné ukážky. Jednoducho povedané - keď bude trailer zaujímavý ako video, ľudia sa začnú zaujímať aj o knižku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára