pondelok 17. septembra 2012

Pozývam vás na Parcon/Istrocon

Ako som už písal, vrcholom tohto roka je pre fanúšika science fiction a fantasy Istrocon, ktorý sa tradične koná tretí septembrový víkend (teda teraz od 21. do 23.) v bratislavskom Istropolise. Tento ročník je však v mnohom jedinečný. Predovšetkým, spolu s Istroconom sa na rovnakom mieste a v rovnakom čase odohrá aj Parcon, čo je najstarší a najreprezentatívnejší con v Čechách a na Slovensku. Do našej republiky prichádza šiesty krát, naposledy bol v roku 2007 v Nitre. Ďalšia zaujímavosť tohto Istroconu je, že uplynulo 25 rokov, odkedy ho Vlado Srpoň s členmi ďalších bratislavských klubov prvý krát usporiadal. No a ja tam budem mať v piatok a sobotu na starosti miestnosť, venovanú Fandomu a Parconu.


Čo si v nej môžete vypočuť? Už v piatok o druhej začíname prehľadom histórie Istroconu a Parconov na Slovensku. Nasledovať bude predstavenie cesty, ako som sa od prvej slovenskej oficiálnej súťaže elektronických poviedok dostal k Jupiteru. Možno viete, ze jeho redakcia porotcuje súťaž Poviedka Istroconu, ku ktorej každý rok na tejto akcii pripravuje workshop. Jeho prvú hodinu si odkrútime v piatok o štvrtej (a ďalšie dve v sobotu od desiatej vo fantasy miestnosti, kde možno budú pomáhať aj porotcovia a organizátori najväčšej a najstaršej česko-slovenskej literárnej súťaže vo fantastike, Ceny Karla Čapka). Nasledovať bude vrchol piatkového programu - beseda s dlhoročnými členmi fanúšikovského hnutia o slovenskom fandome v minulosti. O siedmej porozpráva česá spisovateľka Petra Neomillnerová o časopise Pevnosť a piatkový program uzavrie tradičná dražba SF kníh.


Tam, kde v piatok skončíme, v sobotu ráno začneme. Už o desiatej bude dražba pokračovať (zoznam dražených kníh uverejním v stredu alebo vo štvrtok). O jedenástej bude dlhoročný fotograf fandomových akcií Ján Žižka komentovať svoje fotky. O dvanástej si zaspomíname na otca myšlienky Istroconu Vlada Srpoňa. Ďalšie dve hodiny budú patriť vydavateľstvu Artis Omnis. Najprv pokrstíme fantasy antológiu “Čas hrdinov”, ktorú sme zostavili spolu s výbornou slovenskou spisovateľkou Alexandrou Pavelkovou. Následne pokrstí Juraj Červenák prvú časť jeho novej trilógie o čiernokňazníkovi Roganovi “Zlato Arkony - a súčasne vyhlási výsledky súťaže “Napíš si svojho Rogana”. 
Nasledovať bude beseda o súčasnosti slovenského fandomu so zástupcami najaktívnejších sci-fi klubov a občianskych združení. Česká spisovateľka, publicistka a pravidelná plnička prednáškových miestnosti Františka Vrbenská bude od piatej do siedmej rozprávať o mágii zrkadiel - a ako to už u nej býva, prednáška začne pri bájach a skončí v pop kultúre. Po nej predstavím najnovšie číslo Jupitera. Záverečným bodom Parconovej miestnosti potom bude vyhlásenie výsledkov literárnych súťaží Cena Karla Čapka a Poviedka Istroconu a odovzdanie ocenení Mlok (za celoživotné zásluhy pre fandom, plus sa jedným z držiteľov Mloka in memoriam stane Vlado Srpoň), Ludvík (cena českej časti fandomu pre najvýraznejšiu aktivitu posledného obdobia - odhlasovali ju Jánovi Žižkovi), európsku cenu Encouragement Awards (pre Luciu Droppovú), čestné uznanie slovenského fandomu pre Vlada Srpoňa a Draka (už som sa pochválil).
O ďalšom programe Istroconu sa môžete dozvedieť napr. aj z článku Zuzany Stožickej.
Tešime sa na vašú účasť

1 komentár:

  1. Mala zmena - v piatok o 19 nebude hovorit len Petra Neomillnerová o Pevnosti, ale aj Vlado Risa o XB-1

    OdpovedaťOdstrániť