pondelok 8. septembra 2014

Pozývame vás na Parcon 2014

Parcon je najstaršie a historicky  najprestížnejšie stretnutie fanúšikov fantastiky v Čechách a na Slovensku. Vznikol v roku 1982 pri príležitosti  udeľovania prvej Ceny Karla Čapka a od roku 1987 je putovný. Tento rok sa po siedmy krát koná na Slovensku. V Bratislave sme ho naposledy organizovali pred dvoma rokmi, predtým tu bol len v roku 1990.
Ten minulý bratislavský bol zameraný spomienkovo, tento má (ako zistíte nižšie) oveľa modernejšiu hlavnú tému. Okrem prednášok a besied o moderných, elektronických formách fantastiky nás čaká veľa krstov a prezentácií nových kníh, časopisu, audioknihy, dokonca počítačovej hry. Hlavným hosťom je nestor slovenskej sci-fi Jozef Žarnay. Pozrime sa na jednotlivé body programu podrobnejšie.

Piatok

14:00 - Countdown to Parcon 2014 - ako bolo a ako bude

Parcon sa naposedy conal v Bratislave pred dvoma rokmi. Zaspomíname si naň pri fotkách. Neskôr si predstavíme podrobnejšie program toho tohtoročného, čo vyvrcholí jeho zahájením.

15:00 - Historia a najnovšie trendy elektronického publikovania

E-booky nie sú tak novou záležitosťou, ako by sa zdalo. O ich histórii a najnovších trendoch rozpráva vydavateľ elektronického časopisu Jupiter a majiteľ vydavateľstva Rogerbooks Martin Králik.

16:00 - Elektronická zbierka Sieň ohňa: Draci, vlci a bájne tvory

Popri festivale SlavCon funguje už niekoľko rokov aj literárna súťaž Sieň ohňa. V roku 2014 zaznamenala rekordné množstvo poviedok a jej porotcovia sa rozhodli, že si ich nenechajú len pre seba. V spolupráci s vydavateľstvom Hydra pripravujú zbierku Sieň ohňa 2014: Draci, vlci a bájne tvory. Táto prednáška bude o tom, čo v nej čakať, ale zároveň aj o tom, aké je vôbec takúto zbierku pripraviť.

17:00 - Slovenské blogy o fantastike

Blogy sú od rozvoja internetu jednou z najpriamejších foriem oslovenia čitateľov, fanúšikov či “spoluveriacich”. O tých, ktoré sa týkajú slovenskej fantastiky, prídu porozprávať ich tvorcovia Aneta “Riddick” Čižmáriková, Zdeno “Ash” Mikláš, Tatiana Lajšová a Lucia Lackovičová. Od tej poslednej sa dozvieme, ako sa na blogu hodnotia poviedky v literárnych súťažiach.

18:00 - Jupiter 8 - kyberpunk    

Po steampunkovom a spaceoperovom Jupiteri prichádza číslo 8, zamerané na kyberpunk. Predstavia ho jeho tvorcovia a redaktori.

19:00 - Vydávanie e-bookov na Slovensku

Elektronické knihy na Slovensku nie sú neznáme, a často vychádzajú aj bez svojich tlačených predlôh. O výhodách a nedostatkoch ich publikovania u nás diskutujú Lenona Štibláriková a Katarína Soyka (vydavateľstvo Hydra), Ivan Alakša (vydavateľstvo Fantázia), Alexander Scheider (scifi.sk) a Martin Králik (vydavateľstvo Rogerbooks).

20:00 - Beseda a autogramiáda s Jozefom Žarnayom

Autor, ktorý ako jeden z prvých písal na Slovensku science fiction a vedel o tom, že ju píše. Autor, ktorý ovplyvnil celú generáciu čitateľov, z časti ktorých sa neskôr stali spisovatelia. Jozem Žarnay je po dlhých rokoch na slovenskom Parcone a vy sa ho môžete opýtať, čo len chcete.  Alebo si nechať podpísať knižku.

Sobota
10:00 - Poviedka Istroconu - workshop

Porotcovia prvého kola poviedky Istroconu rozoberajú poviedky prítomných auitorov a hodnotia úroveň príspevkov v tomto ročníku.

11:00 - Vesmir a vesmirania v slovenskej fantastike

Vesmír je nerozlučnou súčasťou vedeckej fantastiky, laická verejnosť ho často vníma ako jej výlučné prostredie. Jozef Žarnay v jeho prvý krát prezentovanej prednáške porozpráva o tom, ako vesmír a jeho obyvateľov využívajú slovenskí sci-fi autori.

12:00 - Internetové stránky o sci-fi a fantasy na Slovensku  v Čechách

Vedúca osobnosť scifi.sk Alexander Schneider a redaktorka portálu fantasy-svet.net Veronika “Yaonee” Inglotová budú besedovať o science fiction a fantasy na slovenskom internete. Pár informácií o stránkach, ktorých redaktori nebudú prítomní, prinesie moderátor besedy Martin Králik. Za české stránky bude diskutovať redaktor webu časopisu XB-1 Martin Šust.

13:00 - Krst - Dotyky buducnosti

Vydavateľstvo Artis Omnis vydáva po hororových Farbách strachu a fantasy Čase hrdinov tretiu prehľadovú antológiu slovenskej fantastiky. Dotyky budúcnosti prinášajú to najlepšie z domácej sci-fi scény. Na krste sa zúčastní veľká časť autorov zborníka, ktorí sú pripravení knihu aj podpisovať.

14:00 - Prvý slovenský zdieľaný a virtuálny svet

Je to zdieľaný svet fantasy románu "Pohrobok", odvíja sa však od románovej trilógie (ktorá pozostávala zo štyroch dielov : ) ) "Miešanci" od spoluautorov A. Pavelkovej a Š. Konkola. Tento svet budujeme už od roku 2008. Prebehli 4 ročníky súťaže o najlepšiu poviedku umiestnenú do sveta Pohrobka. Román "Veža elfov" (Pohrobok 2.) od autora M. Kubicska by v čase Istroconu už mal byť na svete. Najnovším projektom je počítačová hra "Pohrobok", ktorej akt I. by mal byť k dispozícii "free to play" v čase tejto prednášky.

15:00 - Nová audiofantastika v Čechách a na Slovensku

Vydavateľstvo Walker a Volf a Rádio Fantastika. Jiří W. Procházka a Kristína “Kik” Rebrová predstavajú dva výnimočné české a slovenská audioprojekty.

16:00 - Krst re-pre antológie "My jsme vám to říkali"

Komponovaný humoristický pořad o kontinuálně realizujícím se neskutečnu, na jehož konci proběhne křest sbírky českých a slovenských povídek v žánru re-pre (real prediction) s názvem "My jsme vám to říkali". Nová knížka navazuje na svou úspěšnou předchůdkyni, nazvanou výstižně "Odpor je zbytečný", díky níž získal žánr re-pre další stoupence. Příběhy se opět odehrávají „velmi brzo ve velmi blízkém světě“ a jistě osloví nejednoho čtenáře, který se kdy potýkal s moderními technologiemi. Jednotlivé povídky spojují desítky drobných netušených nitek a společně vytváří plastický obraz budoucnosti, která může nastat ještě dříve, než čtenář knihu odloží. V autorském týmu najdete např. Lenonu Štiblaríkovou, držitelku nejvyššího ocenění z Ceny Karla Čapka za rok 2013. Knížka se může také pochlubit originální grafikou a stylovými ilustracemi královéhradeckého výtvarníka Jaroslava Svobody. Za celým projektem nestojí nikdo jiný než kontroverzní redaktorka Zuzana Hloušková, působící na portálu FantasyPlanet.cz. Kmotry knížky jsou Františka Vrbenská a Jiří Walker Procházka.
17:00 Krst - Marián Kubicsko: Veža elfov (Artis Omnis)

Svet elfov, trpaslíkov a ľudí, ale aj temných ghúlov, škratov i krutých Axtlapáncov. Svet, v ktorom už veky bojuje dobro so zlom. Miska váh sa nachýli, keď sa doň dostane mladý chlapec z našej doby. Lenže čo sa stane, ak sa tam ocitnú aj múdre knihy plné tajuplných znalostí, na ktoré paralelný svet nie je pripravený? Komu odhalia nebezpečné tajomstvá a kto napokon chytí moc do svojich rúk?
Najväčšia bitka o osud nielen trpasličieho kráľovstva sa blíži a v jej strede stojí mladík Richard, sivá elfka Lamia, jej brat Edhelsind a samopašná trpaslíčka Lujsa. Podarí sa im odvrátiť nadchádzajúcu katastrofu?
Veža elfov je voľným  pokračovaním kultového románu Pohrobok od Štefana Konkola.     

18:00 - Slovenský fandom  v rokoch 2013 a 2014

Fandom, to sú fanúšikovia, ich kluby a projekty. Predstavitelia slovenských sci-fi klubov a občinaksych združení vám predstavia, čím posdstatným sa od minulého bratislavského Parconu zaoberali.

19:00 - Poviedka Istroconu - krst antológie a vyhlásenie výsledkov

Poviedková súťaž Poviedka Istroconu tento rok výrazne zmenila svoju štruktúru. Redaktori časopisov, členovia poroty druhého kola, vyhlásia jej výsledky, porozprávajú o tom, ako sa im čítala, a pokrstia zborník úspešných poviedok minulých troch ročníkov.

20:00 - Udeľovanie Ceny Karla Čapka

Parcon je od svojich počiatkov predovšetkým miesto, na ktorom sa vyhlasujú výsledky našej najprestížnejšej sci-fi súťaže, Ceny Karla Čapka. Lucia “Lulu” Bocková a Petr "Pagi" Holan v rámci programu udelia aj cenu slovenského fandomu Drak.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára