štvrtok 31. marca 2016

Rogerland/Comicsland 1/2016

Rogerland bola rubrika, v ktorej som upozorňoval na zaujímavé články na webe, súvisiace s fantastickou literatúrou. Najprv vychádzal v tlačenej Fantázii, neskôr v Jupiteri a naposledy tu, na blogu. Po vyše dvoch rokov sa chcem k nemu vrátiť. No keďže už práve vyše dva roky čítam také zaujímavé obrázkové knižky a veľmi sa zaujímam aj o dianie okolo nich, prichádza aj nový Comicsland.

ROGERLAND


  • Začneme samoreklamou. Elektronický časopis Jupiter vydal svoje deviate čislo, ktoré má viacero zaujímavostí. Nielenže je to posledné číslo Jupitera, zamerané na nejaký žáner, no je znovu zadarmo a v jednom súbore s ním si stiahnete aj samostatnú antológiu Spectrum fantázie. Číslo je zamerané na horor a tak v ňom nájdete mrazivé poviedky Dušana D. Fabiana, Janky Javorky, Henricha H. Hujberta či Jozefa Harendarčíka. Chýbať nemôže Marek E. Pocha, ktorý okrem poviedky prináša aj (samo)rozhovor. Ak sa vám v predchádzajúcich číslach páčil Lodivod Tomáša Knapka, tu nájdete jeho poslednú časť. Ak ste zaregistrovaný na Martinuse, časopis si stiahnete tu. Ak nie, všetky formáty získate kliknutím sem.




  • Vy ešte nepozeráte Týždeň geeka. Tak šup-šup. Tento jedinečný videoblog o tom, čo zaujímavé sa z fantastiky stalo, netreba obchádzať.


  • Spať ku  knižkám. Český server Sarden vyhlásil anketu Kniha roku. Tu sú jej výsledky a tu veľmi zaujímavé komentáre k nim, vrátane hlasovania jednotlivých “porotcov”.




  • Georgea R.R.Martina nikdy nie je dosť. A tak si môžete prečítať celkom objavný článok o tom, ako jeho dielo ovplyvnil americký Stredozápad. Autor Game of Thrones je v Amerike známy aj svojou sériou antológií Wild Cards. Autor Davis D. Levine k nim pridal poviedku Discards. Keď už sme na serveri tor.com, nesmieme obísť článok výbornej spisovateľky Kate Elliotovej o ženských postavách v klasickej fantasy..


  • Na záver ešte dva odkazy pre anglicky čítajúcich scifistov, ktorí by si prečítali trochu publicistiky - profesionálnej aj amatérskej. Tu prvú nájdu v 330-tom čísle New York Review of Science Fiction, ktoré je na webe zadarmo. Prečo? Je totiž venované dlhoročnému šéfredaktorovi tohto časopisu a výbornému redaktorovi vydavateľstva Tor  Davidovi G. Hartwellovi. Okrem autorov ako Michael Swanwick. Gregory Benford či David Brin naňho v čísle spomína aj český fanúšik Jan Vaněk, Jr.. Tú (v dobrom) amatérsku publicistiku zase ponúka na tony server efanzines, ktorý okrem starých fanzinov ponúka aj množstvo nových kúskov.


COMICSLAND


  • Jednou z najdôležitejších udalostí, ktorej sa venujú všetky svetové komiksové servery, je
    relaunch, ktorý DC Comics predstavuje pod názvom Rebirth. Po viacerých teasroch predstavili šefovia vydavateľstva na minulotýždňovom Wondercone konečne aj tvorcov a množstvo grafiky. Pár dní po tejto udalosti sa objavujú aj rozhovory so (staro)novými tvorcami, ako sú Scott Snyder (ten prejde od svojho fenomenálneho runu v hlavnom batmanovskom titule, na ktorý spomína iba v dobrom, do úplne nového All Star Batman) či Tony Daniel (ten bude tentoraz výtvarníkom, pre ďalsieho spisovateľa-výtvarník Bryana Hitcha v reštartnutej Justice League). Batmana preberá Tom King, ktorý doňho podľa svojich slov vnesie nie len svoje skúsenosti zo C.I.A., ale aj nového Robina a nový batmobil.


  • Marvel stále výdatne konkuruje DC - a vyhráva. A nielenže sa budú v kinách tri mesiace po ikonách DC biť aj jeho naj hrdinovia, no Civil War prináša znova aj do komiksu. A keďže ani oni nechcú premeškať reklamu, ktorú film spravi, Civil War II začne na prelome mája a júna, úplne rovnako ako Rebirth. Nespustia ju vôbec pomaly, už prvý mesiac prinesie sedemnásť titulov. Zaujímavosťou je, že podľa jej hlavného tvorcu Briana Michela Bendisa (ktorý posledných dvanásť rokov urobil v Marveli takmer každý dôležitý event) si stranu, na ktorej postavy budú, mohli teraz vybrať ich tvorci sami. Obrázky vôbec nevyzerajú zle, a to už poznáme aj niektoré z prvého čísla. Prvé preview získame 4. mája v rámci Free Comics Book Day, no už teraz sú jasné strany - na jednej tradične Iron Man a jeho Averengers (tenro raz s prívlastkom All-New, All-Different), na druhej Carol Danvers ako Captain Marvel na čele znovuzrodených Alpha Flight.


  • A čo u nás? Vyšiel nový komiks o Zaklínačovi, očakáva sa druhý diel Ságy, český Zázrak sa MdS comics príliš nepáčil. Čo sa však pácilo mne, je nový vlog od Crewe pod názvom Komiksář. Okrem rozhovoru Petra Litoša a Jiřího Pavlovského doňho zaradili aj už známe komiksové youtune noviny ako Comicsholky. Moc sme zvedaví na druhý diel.

Toľko na dnes. Nechcem nič sľubovať, ale ak všetko dobre pôjde, mohol by sa Rogerland s Comicslandom objavovať každý posledný deň v mesiaci. Držte mi palce.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára